Eveniment-Social

Dragoste intre un roman si o japoneza

Publicat: 05 feb. 1999
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dragoste intre un roman si o japoneza
1

•Ineditul cuplu apare sambata, in „Giselle”

Sambata, 6 februarie, teatrul liric iesean va gazdui un spectacol de referinta pentru actuala stagiune: baletul „Giselle” de A. Adam, in regia si coregrafia lui Vasile Marcu, maestru de balet fiind Dan Berihoi. Mentionam ca este un spectacol de referinta pentru ca, la realizarea acestuia, isi aduc contributia dirijorul japonez Koichi Inoue, Florica Stanescu, solista a baletului Operei Nationale din Bucuresti, precum si Erika Ohsono-Bartes (care va interpreta rolul Giselle) si Valentin Bartes (contele Albert), acestia din urma solisti ai baletului Operei din Tokio.

Fiu al cunoscutului Emilian Bartes, fost prim-balerin al Operei Romane din Cluj-Napoca, Valentin a inceput sa faca balet inca de la varsta de 9 ani. A absolvit liceul de coregrafie din localitate, in anul 1993. Elev fiind inca, in clasa a XII-a, a fost invitat de catre un impresar american de origine romana, Jean Logrea, sa joace la New York, in spectacolul cu baletul „Spargatorul de nuci” de P.I. Ceaicovski. Au urmat, dupa absolvire, o stagiune la Zagreb si alte doua la Split, in Iugoslavia, ultima dintre acestea schimbandu-i cursul vietii. A cunoscut-o pe Erika Ohsono, balerina venita tocmai din Japonia. S-au vazut, s-au placut si au hotarat sa se casatoreasca.

– Unde a avut loc nunta?
– La Cluj-Napoca, in prezenta parintilor nostri si s-a desfasurat dupa obiceiul crestin ortodox. Erika era imbracata intr-o superba rochie de mireasa adusa din Japonia si cand a trebuit sa raspunda preotului daca vrea sa ma ia de barbat, i-am tradus ca trebuie sa raspunda „Da”, eu am raspuns la fel si iata-ne casatoriti. Acum, dupa trei ani de casnicie, nu-mi pare rau deloc.
– Si, in acesti trei ani, de ce nu a invatat Erika sa vorbeasca romaneste?
– In profesia noastra nu prea stam impreuna; de cele mai multe ori ne intalnim doar seara, franti de oboseala si schimbam doua vorbe in engleza. Eu, mai harnic, am invatat japoneza dupa ureche.
– Ce faceti la Tokio?
– Sunt solist al Teatrului profesionist de opera si balet din capitala nipona, predau ore de coregrafie la diferite scoli de acolo, particip la numeroase turnee. Trebuie sa va spun ca opera si baletul nu au traditie in Japonia si as zice ca noi si rusii (care au un institut de balet la Tokio) suntem un fel de deschizatori de drumuri in baletul japonez. Oamenii acestia sunt foarte receptivi, au o vointa extraordinara de a invata si au trimis tineri la diverse scoli de arta din Europa pentru a studia.
– V-ati acomodat cu viata de acolo?
– Japonezii sunt un popor foarte harnic, foarte constiincios. La ei nu exista timp liber, nu exista nici concediu de odihna. In doi ani si jumatate de cand sunt la Tokio, nu am avut mai mult de doua saptamani de repaus.
– Dar Erika ce spune?
– Am infiintat o scoala particulara de balet a carei directoare sunt. Cand ne intalnim seara acasa abia astept ca Valentin sa faca niste cartofi prajiti. Mie imi plac la nebunie mancarurile romanesti, mai ales sarmalele si oricat as manca nu depasesc greutatea corporala de 40 kg.
– Daca vi s-ar propune, v-ati stabili in Romania?
– Cred ca as sta, cu toate ca mi-ar fi foarte greu sa ma obisnuiesc cu regimul lejer de lucru de la dv. Daca as avea, ca aici, un program de 5-6 ore pe zi de lucru, as innebuni!
– Nu v-ati gandit sa aveti un copil?
– Nu, pentru ca acesta m-ar impiedica in cariera. Sotul meu ar vrea. Ramane sa mai negociem.
– Dupa spectacolul de la Iasi, unde veti pleca?
– Ne vom duce la Cluj sa-mi vad socrii si cumnata si, apoi, vom pleca la Tokio, unde ne asteapta un spectacol la jumatatea lunii. Succes sotilor Erika si Valentin Bartes, atat in spectacolul de sambata de pe scena Operei iesene, cat si in viata!

Adauga un comentariu