News Flash:

"Bijuteria" Cluj Arena gazduieste primul derby! Ce stadioane mai pregateste Romania

8 Mai 2012
1597 Vizualizari | 0 Comentarii
Cluj Arena 1
Ridicat pe parcursul a doi ani de zile si pentru o suma de aproximativ 45 de milioane de euro, inclusiv TVA, Cluj Arena va intra începand cu aceasta seara pe lista stadioanelor care respira aerul marilor derby-uri. Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a declarat ca stadionul a devenit în scurt timp un brand al Clujului si al Transilvaniei, care va atrage dupa sine efecte benefice pe toate planurile. Romania a inaugurat anul trecut alte doua stadioane, National Arena (55.000 de locuri), construit pentru 250 de milioane de euro, si "Ilie Oana" (15.000 de locuri), ridicat pe schele metalice pentru un pret de 17 milioane de euro. In plan mai sunt alte doua arene, la Galati si Giurgiu.
Pe langa Cluj Arena, Romania a inaugurat anul trecut alte doua stadioane. "Nationalul" din Bucuresti, cel care va gazdui maine seara finala Europa League, a ajuns la un cost de 250 de milioane de euro, în timp ce "Arena Lupilor", stadionul "Ilie Oana" din Ploiesti, a fost construit pentru 17 milioane de euro, fiind ridicat pe schele metalice. Cel putin pe hartie, Romania s-ar putea "îmbogati" în urmatorii ani cu alte doua stadioane, la Giurgiu si Galati. Cel de la Giurgiu ar urma sa gazduiasca Astra Ploiesti, echipa patronata de Ioan Neculaie urmand sa se mute în orasul de la malul Dunarii dupa finalizarea arenei, în timp ce Marius Stan, presedintele Otelului si candidat la primaria municipiului, a anuntat un proiect al unei arene de 40.000 de locuri.

Cluj Arena


Stadionul Cluj Arena a fost inaugurat în luna octombrie a anului trecut cu o serie de concerte, cap de afis fiind trupa germana de rock Scorpions. Primul meci de fotbal s-a disputat între Universitatea Cluj si formatia rusa Kuban Krasnodar, antrenata de Dan Petrescu si Cristi Pojar. Cluj Arena are o capacitate de 30.500 de locuri acoperite si este încadrat în categoria UEFA Elite, la fel ca si National Arena. De altfel, cele doua stadioane sunt singurele din Romania care au fost clasificate în linia de top a forului european.

Cost: 45 de milioane de euro
Capacitate: 30.500 de locuri
Locuri VIP: 1.464
Destinatie: fotbal, atletism
Finalizat: octombrie 2011
Categoria: UEFA Elite

Ilie Oana (Ploiesti)

Noul stadion "Ilie Oana" din Ploiesti a fost construit pe modelul arenelor din Anglia, fiind dedicat exclusiv fotbalului. Ridicat pe locul vechiului stadion, pe care Petrolul s-a încununat campioana a Romaniei, noul "Ilie Oana" are o capacitate de 15.500 de locuri si a fost inaugurat anul trecut, în luna septembrie, cu un meci între fostele glorii ale Petrolului si fosti jucatori ai echipei nationale. Arena este folosita exclusiv de Petrolul Ploiesti, fiind, de altfel, "zugravita" în galben si albastru, culorile "lupilor".

Cost: 17 milioane de euro
Capacitate: 15.500 de locuri
Locuri VIP: 240
Destinatie: exclusiv fotbal
Finalizat: septembrie 2011
Categoria: UEFA III

National Arena

Este arena pe care evolueaza si va evolua echipa nationala si care gazduieste miercuri finala Europa League dintre Atletico Madrid si Atletico Bilbao. Bugetul pentru ridicarea National Arena a fost initial de 119 milioane de euro. Cand a ajuns la stadiul de finisari, costurile se ridicasera la 250 de milioane de euro. Constructia a început în 2007, pe locul fostului Stadion National construit în 1953.

Cost: 250 de milioane de euro
Capacitate: 55.200
Locuri VIP: 3.600
Finalizat: iunie 2011
Destinatie: exclusiv fotbal
Categoria: UEFA Elite

Stadion "Astra Giurgiu" (proiect)

Patronul Astrei Ploiesti, Ioan Nicolae, a început construirea unui stadion la Giurgiu, unde vrea sa mute echipa în cel mai scurt timp. Conform proiectului, arena va avea circa 12.000 de locuri, tribune acoperite si instalatie de nocturna si se vrea a fi o copie a Stadionului Mardan (foto), din Antalya. In zona stadionului, ce va fi situat tn aproprierea parcului Steaua Dunarii, vor mai fi construite terenuri de antrenament, o sala de recuperare pentru sportivi, un hotel, magazine si o zona de agrement.

Cost: 22 de milioane de euro
Capacitate: 12.000
Finalizare: 2013
Destinatie: exclusiv fotbal
Categorie: a III-a, sub UEFA Elite

Stadion "Dunarea" - Galati (proiect)

Presedintele Otelului a demarat un proiect ce vizeaza construirea unui stadion (foto macheta) cu o capacitate de 40.000 de locuri pe actualul amplasament al stadionului "Dunarea". Arena ar urma sa fie terminata în trei ani de zile, iar pe ea vor evolua Otelul Galati, Dunarea si Braila.

Cost: 80 de milioane de euro
Capacitate: 40.000
Finalizare: 2016
Destinatie: exclusiv fotbal
Categorie: UEFA Elite

Model pentru Orientul Mijlociu

ZIUA de CLUJ a dezvaluit în urma cu trei saptamani ca stadionul conceput pentru Cluj a ajuns model peste hotare. Astfel, biroul de proiectare responsabil de Cluj Arena a fost invitat de administratia din Irak sa vina cu o idee pentru un nou stadion de 50.000 de locuri. Arhitectii de la Dico & Tiganas contureaza propuneri pentru o arena în Irak si una în Budapesta, dar în acelasi timp fac demersuri pentru îmbunatatirea functionarii stadionului de la Cluj. Arena are la baza un concept în prezent neexploatat de catre administratori, sustine arhitectul Serban Tiganas.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cluj arena ilie oana national arena
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sport.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1948 (s) | 24 queries | Mysql time :0.043177 (s)