News Flash:

Masuri de securitate extreme la tragerea la sorti a grupelor pentru Euro 2016. "Riscul terorist e maximal"

12 Decembrie 2015
533 Vizualizari | 1 Comentarii
Tragerea la sorti a grupelor Campionatului European 2016 va avea loc sâmbata la Paris, la o luna dupa atentatele din capitala Frantei, cu o singura obsesie în cap pentru organizatori: asigurarea unei protectii maxime pentru toti cei implicati.

Din cauza contextului, Palatul Congreselor din Paris, în care se va concentra crema fotbalului mondial pentru tragerea prevazuta la ora 19.00 (ora României), va fi mai supravegheat ca niciodata. Acesta este primul semn concret al faptului ca organizatorii EURO 2016, la care sunt anuntati 7 milioane de vizitatori, pun securitatea pe cel mai înalt plan, cu sase luni înaintea loviturii de start si la o luna dupa atacurile din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti si sute de raniti la Paris si în jurul Stade de France, în timpul meciului amical Franta-Germania.

"Riscul terorist, de la redactarea dosarului de candidatura, este considerat ca un risc-cheie, maximal", declara, pe 14 noiembrie, seful comitetului de organizare, Jacques Lambert. "Dupa atentate (cele din ianuarie si noiembrie), am trecut la o reevaluare. De la riscurile teoretice am trecut la un risc palpabil. Acest lucru mareste necesitatea de a fi mai vigilent, mai riguros". Lucru valabil pentru toate partile implicate: stat, orase gazda si comitetul de organizare.

UEFA asigura securitatea pe stadioane, în cantonamente si în hoteluri

Chiar înainte de aceasta reevaluare, sinonima cu revizuirea în crestere a bugetului, unele dintre cele 10 orase gazda (Lille, Lens, Saint-Denis, Paris, Lyon, Saint-Etienne, Bordeaux, Toulouse, Nice si Marsilia) au tras deja consecintele contextului post-13 noiembrie. Deoarece UEFA nu ia asupra sa decât sarcina securitatii stadioanelor, a cantonamentelor echipelor si a hotelurilor oficialilor.
Astfel ca Toulouse si Saint-Etienne au pus în cauza organizarea fan-zonelor, aceste perimetre festive pe care UEFA recomanda sa fie instalate în inima oraselor, pentru gazduirea suporterilor, înainte si în timpul meciurilor.

Daca Parisul si Marsilia au confirmat programul lor initial, alte orase asteapta sa se stabileasca un diagnostic al nevoilor bugetare si propunerile concrete ale statului si ale UEFA, înainte de a decide soarta fan-zonelor lor. Pe 24 noiembrie, Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, a reafirmat vointa de a face totul "pentru ca fan-zonele sa poata fi organizate", însa cu mai multe conditii: generalizarea supravegherii video si a palparii la punctele de control, cresterea numarului de agenti de securitate si controlul sporit al angajatilor si furnizorilor care au acces în zonele rezervate fanilor.
Ministrul a anuntat, între altele, o evaluare a nevoilor bugetare sit cu sit, care urmeaza sa debuteze în luna ianuarie, si o împartire a costurilor suplimentare pentru securitatea, între cele trei entitati: stat, orase gazda si UEFA.

Mai mult ca niciodata, deci, "fan-zonele vor fi ceea ce orasele vor decide sa faca", conform formulei UEFA, astfel ca Toulouse sau Saint-Etienne au libertatea chiar de a renunta la ele.
"Capacitatea societatilor private de securitatea de a raspunde apelurilor de oferte va conditiona dimensiunea fan-zonelor", conform primarului orasului Bordeaux, Alain Jupee, presedintele clubului oraselor-gazda.

UEFA va studia "cu lupa" tragerea la sorti de sâmbata, pentru a stabili meciurile potential generatoare de incidente, în special între suporteri. Însa pentru forul continental aceasta este o rutina.
"Nu avem niciodata acelasi dispozitiv pentru doua meciuri diferite, explica Lambert. O data ce tragerea la sorti va fi încheiata, fiecare meci va face obiectul unei evaluari din partea noastra, la nivelul
serviciilor de securitate franceze si, mai ales, în schimburile cu politistii din tarile implicate. Asta va determina nivelul de risc al meciului si, deci, dispozitivul de securitate".

"Sincer, riscurile legate de huliganism au cazut cu totul pe plan secundar, în raport cu riscurile teroriste. Nu le neglijam, însa nu sunt cele de care ne temem cel mai mult", a recunoscut seful comitetului de organizare a EURO 2016.

Iata echipele calificate si urnele din care vor face parte la tragerea la sorti

Urna 1: Franta, Spania, Germania, Anglia, Portugalia, Belgia;
Urna 2: Italia, Rusia, Elvetia, Austria, Croatia, Ucraina;
Urna 3: Cehia, Suedia, Polonia, România, Slovacia, Ungaria;
Urna 4: Turcia, Irlanda, Islanda, Tara Galilor, Albania, Irlanda de Nord.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

palatul congreselor euro 2016
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

sibnet  | #1551
Selectam colaboratori pentru activitate la domiciliu. Se poate lucra si part-time. Sunt necesare cunostinte minime de navigare pe internet, lucru cu fisiere pdf si word si minim studii medii. Numai dupa ce te hotarasti cu cea mai mare seriozitate, cere-ne detalii la adresa de email: sibnet@usa.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Sport.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1680 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018074 (s)