News Flash:

Pentru unii muma pentru altii ciuma! Motivarea sentintelor din Dosarul Transferurilor

19 Ianuarie 2013
556 Vizualizari | 0 Comentarii
Gica Popescu si Ioan Becali
Pe 12 noiembrie 2012, la 6 ani dupa ancheta Gazetei, 8 oameni de fotbal au fost condamnati la 40 de ani de închisoare pentru înselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Popescu, Netoiu si Padureanu "au scapat" cu suspendare. Ieri, Curtea de Apel a prezentat motivarea urmînd ca Inalta Curte, ultima cale de atac, sa judece recursurile.
La doua luni de la decizia Curtii de Apel Bucuresti, care condamna inculpatii din Dosarul Transferurilor la 40 de ani de închisoare, cumulat, instanta a publicat ieri motivarea. Achitati în prima instanta, condamnati la apel, cei 8 "grei" din fotbal au primit pedepse diferite. Motivarea nuanteaza, raspunde unor întrebari, dar deschide altele fierbinti.
Pe toti i-a ajutat trecutul si averea
Instanta a decis sa "grupeze" cei 8 inculpati în trei categorii, functie de circumstante. In categoria "pedepse orientate spre maximum" au intrat fratii Becali si Borcea, la "orientate spre mediu" s-au pozitionat Copos si MM Stoica, în vreme ce "spre minimul limtelor" au ramas Gica Popescu, Padureanu si Netoiu, singurii fara pedepse cu executare.
Pentru toti cei 8 au functionat trei circumstante atenuante:
1. "timpul scurs de la comiterea infractiunilor"
2. "faptul ca inculpatii nu sînt cunoscuti cu antecedente penale"
3. "sumele de bani obtinute prin savîrsirea infractiunilor ar putea fi recuperate"
Practic, de la perioada transferurilor incriminate (1998-2004) pîna în 2012 a trecut suficient de mult timp cît pedepsele sa fie mai mici. Trecutul curat si faptul ca praguba poate fi recuperata, "partial prin valorificarea bunurilor" care se afla sub sechestru, au completat circumstantele.
Un transfer în plus, un an de închisoare!
Pe Stoica si Copos "i-a ajutat", în plus, faptul ca "au avut o activitate infractionala mai redusa", comparativ cu "categoria grea". Cei doi au ramas cu "închisoare cu executare", dar oficialul stelist cu 4 ani iar cel rapidist cu 5: asta si pentru ca giulestenii sînt implicati în doua transferuri, iar Otelul, clubul la care lucra MM, doar în unul!

Mai des, mai complicat, mai mult: pedeapsa mai mare

Fratii Becali si Cristi Borcea au primit cele mai grele pedepse, fiind considerati artizanii unei "modalitati foarte elaborate prin care inculpatii au conceput si pus în aplicare planul infractional".
Au functionat ca circumstante agravante:
1. "perioada foarte întinsa a activitatii infractionale" 
2. "numarul mare de acte materiale cu referire la infractiunile savîrsite în forma continuata"
3. "valoarea extrem de mare a prejudiciului cauzat"
Cu alte cuvinte: la primul punct, Borcea, spre exemplu, e implicat în transferurile lui Contra (1999), Mihalcea (2002) sau Alexa (2004), acoperind practic 5 ani de activitate infractionala. Apoi, cei trei au facut mai multe fapte concrete, actiuni, spre realizarea faptelor.
Totodata, prejudiciile pe care cei trei le-ar fi cauzat sînt cele mai mari: 4,2 milioane dolari si 0,70 mii de euro la Victor Becali, 1,7 milioane dolari la Victor Becali si 1,1 milioane dolari la Cristi Borcea.
Instanta a apreciat ca Ioan Becali e "initiatorul si principalul beneficiar al activitatii ilicite", alaturi de fratele sau. Iar Borcea "a contribuit esential" prin functiile detinute la Dinamo, club implicat în 7 din cele 12 transferuri de la dosar.

Popescu: fotbalist mare, platitor si corupt de Becali

Pentru Gigi Netoiu, argumentele instantei în hotarîrea unei pedepse fara executare au fost faptul ca "a fost implicat într-un singur transfer" si "a deschis un cont cu 116.064 lei", proprit spre recuperearea prejudiciului.In cazul lui Gica Popescu însa, decisive în atenuarea pedepsei au fost trei elemente: "cariera sportiva de exceptie", "faptul ca a acoperit o parte din prejudiciu" (400.000 de dolari) si "a fost atras în activitatea infractionala de Becali Ioan"

Padureanu, confirmat ca turnator?

In octombrie 2010, cînd Dosarul era înca departe de deznodamînt, Ioan Becali a insinuat colaborarea lui Jean Padureanu cu DNA. "Padureanu are statut special! Scrie si în rechizitoriu ca el a colaborat foarte bine cu anchetatorii!", afirma Becali, povestind chiar un episod în care ar fi descoperit microfoane la "Tata Jean". Instanta "l-a iertat" de închisoare pe Padureanu luînd în calcul "vîrsta înaintata si starea de sanatate precara" dar si "faptul ca a contribuit la stabilirea situatiei de fapt", prin "declaratii"!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dosarul transferurilor otelul victor becali ioan becali
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sport.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1784 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024913 (s)