News Flash:

Presedintele COSR, Alin Petrache, îsi asuma "neîndeplinirea obiectivului" la Jocurile de la Rio

24 August 2016
6460 Vizualizari | 0 Comentarii
Alin Petrache
Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Român, Alin Petrache, a afirmat ca îsi asuma ''neîndeplinirea obiectivului'' delegatiei României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, într-o declaratie de presa publicata pe site-ul forului olimpic national.

"Doresc sa îmi asum în fata opiniei publice din România, ca presedinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului la aceasta editie a Jocurilor Olimpice - Rio 2016. Analiza responsabilitatilor, a rezultatelor si a pregatirii competitiei o vom face, asa cum este normal, în cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil. În prima sedinta a Comitetului Executiv, personal, si sper ca întreaga echipa de conducere, sa ne depunem mandatul în fata celor ce ne-au ales, pentru ca analiza activitatii sa nu fie blocata din considerente ierarhice, de functie", afirma Petrache.

Presedintele COSR face un apel la opinia publica "sa fie alaturi de sportivii si antrenorii români, indiferent de rezultatele pe care acestia le obtin. Dezamagirile, tristetile si bucuriile lor sunt ale noastre, ale tuturor, si doar aratându-le sustinere în ceea ce fac îi putem încuraja si motiva în a accepta noi provocari sportive".

Petrache îsi exprima speranta ca poate Jocurile de la Rio vor marca un nou început în sportul românesc, o schimbare profunda a acestuia: "Poate ca Jocurile Olimpice de la Rio vor fi borna care marcheaza sfârsitul unui drum în sportul românesc si, în acelasi timp, un nou început, o schimbare structurala, profunda, a acestuia; o racordare legislativa, financiara si functionala a sportului românesc la realitatile lumii sportive ale secolului al XXI-lea. Sportul românesc este astazi blocat în cadrul legislativ si organizatoric al României anilor '70-'80 din secolul trecut. Performantele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi si tehnicieni, sacrificiile acestora si ale familiilor lor nu pot suplini, la nivel national, un sistem sportiv depasit, anacronic".

Alin Petrache afirma ca "rezultatele de la Rio nu sunt decât o confirmare a realitatii sportului românesc de astazi", iar "masurile pompieristice, de heirup, chiar înnobilate de eforturile extraordinare ale unor federatii, ale unor sportivi si ale unor antrenori de exceptie, nu pot duce la performante sistemice", precizând ca în cei aproape doi ani de când a fost ales în functia de conducator al COSR a cautat sa puna în aplicare principiile din programul votat de Adunarea Generala a COSR la alegerea sa, "România olimpica 2014-2024".

Presedintele COSR considera ca "nu o persoana sau mai multe, fie ele alese sau numite, din structurile cluburilor sportive, ale federatiilor, ale COSR sau ale ministerului de resort, pot, prin venirea sau prin plecarea lor, sa schimbe sistemul sportiv românesc. O schimbare structurala nu tine de persoane, de functii sau organigrame". Petrache spune ca e nevoie de un "Acord National pentru Sport", care sa integreze toate segmentele miscarii sportive-scolare, universitare, de masa, de performanta - "într-o perspectiva de dezvoltare de 10-20 de ani, într-un cadru legislativ si financiar garantat de lege, cu o structura organizatorica si functionala conforma cu realitatile sportive ale lumii în care traim - aceasta este conditia renasterii sportului românesc".

Alin Petrache le-a multumit tuturor sportivilor si antrenorilor români prezenti la Rio, tuturor celor din echipa olimpica. "A fost o onoare pentru mine sa fiu alaturi de voi. Asa cum am spus mereu, victoriile sunt doar ale voastre", a adaugat presedintele COSR, care a avut un gând bun si pentru gazetarii sportivi români, "care au fost cu sufletul alaturi de echipa olimpica româneasca".
"Pentru toti sportivii României care, începând de astazi, privesc catre Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, un îndemn: Aveti încredere, nu va pierdeti speranta! Veti fi acolo si veti reusi!", a mai spus Petrache.

Înaintea plecarii delegatiei României la Rio de Janeiro, Alin Petrache declara ca, tinând cont de estimarile federatiilor nationale, asteapta ca România sa obtina între sase si opt medalii, poate chiar noua la Jocurile Olimpice 2016.
România a participat cu 96 sportivi si 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 5-21 august, si a cucerit cinci medalii, una de aur, una de argint si trei de bronz.

Aurul a fost adus de echipa feminina de spada (Simona Gherman, Simona Pop, Ana-Maria Popescu, Loredana Dinu), argintul a fost obtinut de tenismenii Florin Mergea si Horia Tecau la dublu masculin, bronzul a fost luat de Gabriel Sîncraian la haltere (cat. 85 kg), de canotoarele de la 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Madalina Beres, Laura Oprea, Adelina Bogus, Andreea Boghian si Daniela Druncea) si de Albert Saritov (lupte libere, cat. 97 kg).

Tricolorii au mai reusit, de asemenea, o clasare pe locul 4 (gimnastul Marian Dragulescu la sarituri), trei locuri cinci (Corina Caprioriu - judo, cat. 57 kg, luptatorul de greco-romane Alin Alexuc - cat. 98 kg si sabrerul Tiberiu Dolniceanu), un loc 6 (gimnastul Andrei Muntean la paralele), doua locuri sapte (judoka Andreea Chitu - cat. 52 kg, gimnasta Catalina Ponor - bârna) etc.

România a avut cea mai slaba clasare în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice dupa al doilea razboi mondial, locul 47.
Trendul descendent al sportului românesc se mentine dupa locul 14 la Atena, 17 la Beijing si 27 la Londra. Cea mai buna clasare a României la o editie a Jocurilor Olimpice a fost în 1984, la Los Angeles, locul al doilea, urmata de un loc 5 la Montreal, în 1976, si locul 6 la Moscova, în 1980.

AGERPRES
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alin petrache cosr opinia publica sportivii schimbare medalii spada
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sport.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1549 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012966 (s)