National

Taranistii de framanta

Publicat: 06 apr. 2001
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Taranistii de framanta
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:21734;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

O data cu schimbarea de generatie de la conducerea PNTCD, taranistii incearca din rasputeri sa recastige macar o mica parte din terenul pierdut in urma alegerilor din noiembrie 2000. Pana acum, cel putin, nu au avut succes. Dimpotriva, singura reusita a unei guvernari de patru ani, cu care cei din formatiunea lui Andrei Marga se pot cat de cat lauda (am numit aici Legea Lupu), e pe cale de a-si pierde principalele caracteristici.
Intentia PDSR de a introduce acel „de regula” (pe vechile amplasamente) in locul sintagmei initiale „pe vechile amplasamente” va schimba radical continutul acestei legi. Dintr-o data, primarii – care au dovedit cu prisosinta ca nu calitatea lor de primi gospodari ai comunitatii din care fac parte i-a adus in fruntea administratiei locale, ci mai curand calitatile „zornaitoare” ale buzunarelor lor – vor capata puteri sporite in a aplica legea dupa cum „vrea muschii lor”. Vor aparea, din nou, zeci de mii de improprietariri ilegale, caci ce nu se poate pentru unii (care, de regula, sunt chiar vechii proprietari) se va putea pentru altii (intotdeauna reprezentanti ai clientelei politice).
Acel „de regula” va impune de fapt regula bunului plac si in acest domeniu, astfel incat daca au existat cumva romani care chiar au crezut ca, in sfarsit, agricultura va incepe sa se puna pe roate, in scurt timp vor trai o mare deziluzie. In schimb, ne vom „delecta” in continuare cu nenumarate procese, finalizate cu sentinte dintre cele mai bizare, in urma carora indivizi care nu au avut niciodata pamant se vor gasi pusi definitiv si irevocabil in posesie.
Tocmai pentru a evita o recrudescenta a fenomenului „justitiar”, prim-vicepresedintele PNTCD si parintele Legii reconstituirii dreptului la proprietate, Vasile Lupu, a amenintat cu sesizarea Curtii Europene de Justitie, care – spun taranistii – va sti sa traga la rapundere statul roman, pentru orice abatere de la lege. Totodata, Lupu stie sa faca si compromisuri, de vreme ce taranistul a afirmat ca este oricand gata sa dea Cabinetului Nastase o mana de ajutor la aplicarea Legii nr.1/2000. Prim-vicepresedintele PNTCD a declarat ca va renunta chiar si la paternitatea legii, daca pedeseristii nu vor perverti esenta respectivului act normativ.
Dar, daca patimile PNTCD sunt inca la inceput, vechile dispute din interiorul formatiunii par a se fi atenuat. In Iasi, conflictul dintre Organizatia Municipala si cea judeteana este din ce in ce mai putin vizibil, taranistii intelegand, in sfarsit, ca exista probleme sunt mult mai importante decat luptele de orgolii. Oricum, prin „pasarea” conducerii PNTCD Iasi fostului prefect, Florin Vitan, Lupu a pus punct unei etape din cariera sa politica. Daca, in urmatoarele luni, acelasi Vasile Lupu va sti sa readuca adevaratii specialisti in randurile PNTCD, si nu doar pe perdantul Victor Ciorbea, atunci zarurile inca nu au fost aruncate pentru aceaasta formatiune.

Adauga un comentariu