News Flash:

Taxa auto a fost suspendata

27 Ianuarie 2012
748 Vizualizari | 0 Comentarii
taxa auto
Persoanele care au cumparat masini vechi începand cu 13 ianuarie 2012 si au platit taxa de prima vanzare vor primi banii înapoi, Guvernul urmand sa suspende taxa pentru a "reevalua" impactul social al acesteia si generand astfel o pierdere de peste 570 milioane lei care va afecta proiectele de mediu. Conform legii, începand cu acest an, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Noul sistem este aplicat începand cu 13 ianuarie.
Pe fondul protestelor organizate în ultimele zile în Bucuresti si alte orase ale tarii, în care una dintre revendicarile formulate vizeaza eliminarea taxei auto, coalitia guvernamentala a decis sa suspende pana la 1 ianuarie 2013 taxa de prima vanzare, cu explicatia ca proprietarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.
Pentru persoanele care au achitat deja aceasta taxa, contravaloarea va fi restituita doar pe baza unei cereri adresate administratiei fiscale, conform proiectului de ordonanta de urgenta pregatit de Guvern pentru suspendarea taxei de prima vanzare.
Suspendarea este argumentata în document atat prin dificultatile de ordin tehnic legate de documentele care trebuie obtinute la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra masinii vechi, cat si prin necesitatea "reevaluarii" impactului pe care taxa le are în plan economic si social. Prin suspendarea taxei auto de prima vanzare, bugetul Fondului pentru mediu va fi privat de veniturile care ar fi fost obtinute prin impunerea la plata a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate.
"Suma estimata a fi pierduta pe perioada amanarii este de 336 milioane lei, impactul fiind cu atat mai mare cu cat, prin reducerea valorii taxei cu pana la 25%, se înregistreaza o diminuare suplimentara a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu cu o suma estimata de 240 milioane lei. Aplicarea ordonantei va spori diminuarea bugetului Fondului pentru Mediu, fapt ce va avea repercusiuni asupra proiectelor prioritare de mediu în derulare sau ce ar fi putut fi finantate de catre Administratia Fondului pentru Mediu", se atentioneaza în actul normativ. Conform legii, fondurile obtinute din taxa auto ar trebui cheltuite pentru amenajarea de noi parcuri, casarea masinilor uzate, împadurirea terenurilor agricole degradate, producerea energiei din surse regenerabile, piste pentru biciclisti.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Prin noul sistem de calcul al taxei auto, Guvernul miza pe o balanta financiara pozitiva a Fondului pentru Mediu, prognozand o crestere cu 336 milioane lei a veniturilor, prin impunerea la plata a tuturor autovehiculelor înmatriculate înainte de ianuarie 2007 si înstrainate odata cu aplicarea noii legi, si o scadere de 240 milioane lei a sumelor de încasat, ca efect al reducerea valorii taxei. Prin compararea celor doua valori, Guvernul estima ca diminuarea valorii taxei nu va avea un impact negativ asupra bugetului de venituri si cheltuieli al Fondului pentru mediu, aceasta fiind acoperita din venituri preconizate sa fie încasate. Ordonanta de urgenta privind suspendarea taxei auto de prima vanzare va fi aprobata de Guvern într-o sedinta programata pentru începutul saptamanii viitoare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvern
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sport.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1543 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013297 (s)