News Flash:

Un nou indicator rutier pentru soferii din Romania semnalizeaza zonele cu cel mai mare risc de accident

27 Martie 2012
14487 Vizualizari | 0 Comentarii
semn punct negru

Incepand din aceasta primavara, pe soselele din Romania sunt semnalizate zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumite puncte negre. Soferii vor întalni în trafic un nou indicator rutier (prezentat pe un panou galben cu dimensiunile 2,5m x 1,2 m), care semnaleaza o zona cu un risc de accident ridicat. Semnul arata ca un triunghi alb cu margini rosii, cu un cerc negru in interior.

Punctul negru reprezinta un sector de drum cu lungimea de maximum 1 kilometru, pe care, într-o perioada de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulatie, soldate cu cel putin 10 persoane decedate sau ranite grav.

Primele indicatoare vor fi montate în teren, începand cu data de 04 aprilie 2012, pe Culoarul 4 Pan European, care asigura legatura punctelor vestice de frontiera cu portul Marii Negre. Astfel, vor fi instalate un numar de 40 de panouri care vor semnaliza 20 de puncte negre, dupa cum urmeaza: 16 pe DN 7, București-Nadlac si 4 pe DN1, pe raza judetului Sibiu.

Programul demareaza prin instalarea panourilor în zonele mentionate, avand în vedere valorile ridicate ale transportului rutier de marfuri (Culoarul 4 Pan European) si traficul intens de week-end si sarbatori legale (pe DN1, raza judetului Sibiu).

Pe DN1, de la iesirea din Bucuresti si pana la Snagov sunt nu mai putin de opt puncte negre.

Indicatorul respectiv a fost adoptat de ceva vreme in mai multe tari vecine, Bulgaria fiind una dintre ele. Soferii romani care au circulat in Bulgaria pentru turism au fost de multe ori nedumeriti zarind semnul respectiv. In tara vecina semnul apare ca un indicator obisnuit de circulatie, fara un text insotitor si fara acel fond galben, asa cum va fi in Romania. 

Conform datelor oficiale, la nivel national au fost inventariate 138 puncte negre, în care s-au înregistrat un numar de 1517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane si ranirea grava a altor 1369. Inventarierea a fost facuta pe baza analizelor de risc rutier efectuate în perioada 2007-2012 de catre Directia Rutiera din I.G.P.R.

Politia Rutiera incearca si prin acest program sa atinga obiectivul asumat catre Uniunea Europeana, de reducere cu 50% a numarului persoanelor decedate în urma accidentelor de circulație în perioada 2011-2020.

Noul indicator rutier a fost introdus în legislatia naționala în decembrie anul trecut, prin modificarea Standardului Roman 1848 – 1:2011 - Semnalizare rutiera. Indicatoare si mijloace de semnalizare rutiera. Partea 1: Clasificare, simboluri si amplasare si se gasește la pozitia A55.

Sursa: www.onlinesport.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania soferii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sport.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1504 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013770 (s)